Akrylmaling

ARA AKRYL prod3

Hva er akrylmaling?

Akrylmaling er en hurtigtørkende maling som består av pigmenter og et bindemiddel av mikroskopiske akrylharpikspartikler i vann. Bindemiddel kan sammenlignes med et «lim» som holder fargepigmentene på plass.

Akrylmaling er hurtigtørkende. Det betyr at du kan male over eller ta på maleriet etter veldig kort tid i motsetning til et oljemaleri der tørketiden kan være opptil flere uker. Tynne lag med akrylmaling har en tørketid på ca. 30 minutter. Tykkere lag tørker over noen timer.

Akrylmaling er vannløselig, men tørker vannfast. Dette betyr at så lenge malingen er våt så kan den blandes med vann og utstyret kan vaskes med vann. Men med en gang malingen har tørket er den vannfast. Om man tynner malingen med mye vann anbefaler vi å tilsette et medium. Det gjør at malingen hefter bedre.

Studie- og kunstnerkvalitet

Det finnes akrylmaling av ulik kvalitet. Generelt skiller man mellom kunstnerkvalitet og studio-kvalitet. Den største forskjellen mellom de to typene er innholdet av pigment. Kunstnerkvalitet har et høyt pigmentinnhold, studiekvalitet har ikke det og andre fyllstoffer enn rent pigment er ofte tilsatt. Imidlertid betyr det at prisen er lavere. Det er pigmentene du betaler for så som generell regel kan man si at jo dyrere malingen er dess mer rent pigment er det i den.

Hva bør man velge?

Bør man da velge studie- eller kunstnerkvalitet? Det kommer an på behov. Du bør kjøpe akrylmaling av kunstnerkvalitet om du ønsker at ditt maleri skal vare lengst mulig og endre seg minst mulig over tid. Produsenter som leverer akrylmaling av kunstnerkvalitet, velger bevisst pigmenter som har en høy lysekthet så fargene er holdbare over lengre tid som er viktig å ta høyde for når kunstverket skal leve i mange år. Dessuten betyr det høye pigmentinnhold at fargene er mer dekkende enn maling av studiekvalitet. Du kan også tynne maling av kunstnerkvalitet uten at fargen mister sin intensitet.

Er du i en testfase anbefaler vi å bruke studiekvalitet som KEM akrylmaling eller System3 fra Daler-Rowney. Her får du en god akrylmaling til en rimelig pris som ikke vil falme over tid. Billigere alternativer inneholder enda færre pigmenter, vil falme over tid og er ofte en sammensetning av flere pigmenter som i tillegg gir dårlige blandingsegenskaper.

Konsistenser

Akrylmaling kommer i forskjellige konsistenser.

Heavy body – Tyktflytende akrylmaling  kan sammenlignes med smør. Den beholder formen når den legges på paletten og egner seg til tekstur- og impastoteknikker. Fargene kan også tynnes ut med vann, medier eller gels for å bli mer flytende. Lascaux Artist, New Masters

Soft body – kremet akrylmaling og den vanligste konsistensen når det kommer til akrylfarger. Egnet til å dekke store flater og enkel å dra utover. Tilfører du modellpasta blir konsistensen tykkere og du kan også tynne den ut med vann eller medier hvis du ønsker den mer flytende. Lascaux Studio, ARA, KEM Akryl, System3.

Fluid – flytende farger med en tynn konsistens. Tyntflytende akrylfarger er egnet til pouring teknikker. Fargene kommer ofte i flasker med tut og kan påføres direkte på maleriet. Den er enkel å blande inn i andre farger og de tynneste kan også brukes til spray og airbrush teknikker. Golden Fliud, high flow og acrylic ink.

 

Akrylmaling er et fantastisk medium som kan brukes på mange forskjellige måter. I tillegg til at selve malingen kan være tynn- eller tyktflytende finnes det også en lang rekke medier og gels man kan tilsette for å endre glans, konsistens, tekstur og tørketid.

 

 

Vi bruker cookies. Dette gjør bl.a. at nettsiden husker deg og dine valg. For mer informasjon om håndtering av informasjonskapsler, klikk på Les mer knappen.