Url missing

Oppspenning av lerret

Ønsker man andre formater eller typer lerret enn det KEM tilbyr som ferdige produkter, kan man be- stille disse oppspent på KEM - eller spenne opp selv...

KEM har et stort utvalg av ferdig oppspente lerreter, fra billige bomullslerreter til mer eksklusive linlerreter på rammer av tre eller aluminium, og i tillegg maleplater. Det er vel og bra, for mange holder dette lenge. Men ønsker man andre formater eller typer lerret enn det KEM tilbyr som ferdige produkter, kan man bestille disse oppspent på KEM - eller spenne opp selv.

Det er lettere å spenne opp enn det mange tror. En ekstra fordel er det for kunstnere som ønsker varene tilsendt, at det som regel blir billigere å få rammer og lerret tilsendt separat. Oppspente lerreter i større format koster i hvert fall, på grunn av volumet, flesk å få tilsendt.

Vi fulgte med på når Christian, en av KEMs eminente oppspennere, spente opp et preparert linlerret på en ramme av blindrammer profil 3, format 190 cm X 95 cm.

Å spenne opp upreparert lerret og preparere det etter oppspenning lar seg gjøre - men siden lerretet vil krympe og strammes når det tørker, må det spennes opp relativt slakt, som en hengekøye.

 

Last ned artikelen som PDF 

Utstyr til oppspenning: Stiftemaskin, strammetang, stiftefjerner og gummihammer. 

 

Første trinn er å sette sammen blindrammene. Bank hjørnene sammen med gummihammer. Større formater krever tverrlist eller indre kryss for oppstiving. Det er en fordel å dekke arbeidsbordet med ubehandlet bomullslerret eller annet stoff, for å beskytte lerretet.

 

Vinkelene sjekkes, for eksempel med vinkelhake eller, som her, trekantlinjal.

 

Lerretet legges med preparert side ned, og blindrammen oppå, med den flate siden opp. Lerretet festes til kortsidene, foreløpig uten å strammes.

Lerretet klippes til - hvor mye avhenger av blindrammestørrelsen, hovedsaken er at lerretet kan brettes slik at det dekker baksiden av rammen og vel så det.

 

Neste punkt er festing av lerretet på langsiden. Begynn midt på, og jobb deg ut mot kantene. Bruk gjerne strammetang ved festing, men ikke stram for hardt, foreløpig. Sett stiftene med rundt 5 cm mellomrom.

 

 

Etter å ha strammet og stiftet midten av lerretet på andre langsiden, er det kortsidenes tur. Begynn på midten, og jobb deg ut mot kantene.

 

Overskytende lerret kuttes med kniv eller skalpell.

 

Hjørnene brettes som vist på bildet...

 

... og stiftes. Pass på at stiftene ikke overlapper skjøten mellom blindrammene - det gjør det umulig senere å stramme lerretet med hjørnekiler ( Noe som kan bli nødvendig hvis rammene krymper ved temperaturforandringer).

 

For å få lerretet stramt nok, kan det være nødvendig å gå over kantene noen steder, løsne de første stiftene, stramme ytterligere med tang, og feste nye stifter.

 

Og så var lerretet spent opp. På tide å pakke sammen oppspenningsutstyret og finne fram malesakene.​