Url missing

Lag din egen pastellgrunn!

Lag din egen pastellgrunn med enkle midler!

 

Det finnes et hel del papirer som egner seg godt til pastell. Én mulighet er også å lage sitt eget underlag for pastell. Alt man trenger er en type lim eller medium og noe å blande i som gir feste for pastellen. Vi brukte Lascaux medium 2 matt, og blandet fint pimpsteinpulver (Bimsmehl) fra Kremer i forholdet én del pulver til fire deler medium (målt i volum). Som underlag kan man i prinsippet bruke hva som helst av faste eller fleksible underlag, metall, glass, lerret etc. Porøse underlag må impregneres. Hva gjelder papir, er det ikke mye poeng i å bruke typer med tekstur og struktur som egner seg til pastell i utgangspunktet. Der hvor det kan være bruk for pastellgrunn er for eksempel akrylmaleri og glatte kartonger som for eksempel silkboard. Ellers alt av glatt papir - vil man for eksempel bruke et fotografi som underlag for pastell, er pastellgrunn tingen.

Vi valgte den billigste typen papir vi har på KEM - brunt kraftpapir til emballasje. Glatt, slitesterkt og absolutt ikke syre-fritt - men vi lar hensynet til bestandighet ligge for denne gang. Et mesterverk utført på vanlig gråpapir vil forvitre og forandre farge over tid, men, på den annen side, gi arbeid til fremtidens konservatorer. Vi tapet kraftpapiret til en blindramme. Et annet alternativ ville ha vært en hvilken som helst plate, men for noen kan følelsen av å tegne på papir oppspent på blindramme, som et lerret, være et poeng. Så var det bare å blande medium og pimpsteinpulver godt til pastellgrunn, og påføre det i kryssende strøk med skumspatel.

 

Last ned artikelen som PDF 

 

Påføring av pastellgrunn.

 

Etter en times tid hadde papiret med den påførte grunningen tørket, strammet seg, og fått en overflate som fint sandpapir. Papiret har nå et godt “bitt” eller tekstur for pastell, men, siden det er mettet med medium og derfor ikke porøst, ikke veldig god absorpsjonsevne - det vil si at det ikke egner seg godt til å påføre mange lag oppå hverandre.

Forsøk med pasteller (Unison og Sennelier) på ferdigbehandlet kraftpapir.