Claessens Lerreter: Belgisk Tradisjon og Innovasjon i Kunstens Tjeneste

claessens canvas banner

Det er lite som spiller en større rolle for malere enn det lerretet de maler på. Det er – bokstavelig talt – maleriets fundament. Kvaliteten på lerretet kan påvirke kunstverkets holdbarhet, utseende og kunstnerens arbeidsprosess.

Claessens-lerreter, produsert i Belgia, er kjent for sin eksepsjonelle kvalitet og tradisjonsrike produksjonsmetoder. I denne artikkelen fokuserer vi på Claessens. Vi vil fortelle litt om historien til bedriften og produksjonsprosessen av kvalitetslerreter.

Vi vil fortelle litt om historien til bedriften og produksjonsprosessen av kvalitetslerreter.

Grunnleggelse og Tidlig Utvikling

Claessens er et familieeid selskap grunnlagt i 1906 av Victor Claessens i Waregem, Belgia. Selskapet begynte som en liten produksjonsenhet, men har vokst til å bli en av verdens ledende produsenter av kunstlerreter. Fra starten har Claessens vært forpliktet til å levere høy kvalitet, og denne forpliktelsen har bidratt til deres langsiktige suksess.

Victor Claessens startet selskapet med en enkel filosofi: kun det beste er godt nok for kunstnerne. Han fokuserte på å bruke de fineste materialene og de mest pålitelige teknikkene for å produsere lerreter som kunne møte de krevende behovene til kunstnere over hele verden.

Gjennom generasjoner har Claessens opprettholdt en kompromissløs tilnærming til kvalitet. Hver generasjon har brakt med seg nye ideer og teknikker, samtidig som de har holdt fast ved de tradisjonelle metodene som har definert selskapets arv. Dette har ført til en kontinuerlig utvikling og forbedring av produktene, samtidig som man har bevart den høye standarden som har gjort Claessens til et velkjent navn i kunstverdenen.

Produksjonsprosess

Produksjonen av Claessens lerreter er en kompleks prosess som kombinerer tradisjonelle teknikker med moderne innovasjon. Her er en detaljert oversikt over de viktigste trinnene i denne prosessen:

1. Valg av Materialer

Claessens bruker nøye utvalgte materialer for sine lerreter, inkludert lin og bomull. Lin er kjent for sin styrke og holdbarhet, mens bomull tilbyr en jevnere og mykere overflate. Begge materialene behandles for å sikre at de oppfyller de høye standardene Claessens er kjent for.

Lin

Lin har vært brukt som lerret i mange århundrer, og det er fortsatt det foretrukne materialet for mange profesjonelle kunstnere på grunn av dets robusthet. Claessens bruker kun den fineste belgiske linet, kjent for sin overlegne kvalitet. Linen er sterkt, slitesterkt og har en naturlig motstand mot fuktighet og sopp, noe som gjør det ideelt for langvarige kunstverk.

Bomull

Bomull har blitt stadig mer populært som et alternativ til lin på grunn av dets rimeligere pris og jevnere tekstur. Claessens bruker høykvalitets bomull som er nøye utvalgt for å sikre en jevn og stabil overflate. Bomullslerreter er spesielt populære blant kunstnere som arbeider med akryl- og akvarellmaling, da de gir en glatt og jevn overflate som er ideell for disse mediene.

2. Veving

Claessens bruker tradisjonelle vevingsteknikker som har blitt perfeksjonert gjennom generasjoner. Disse teknikkene sikrer at lerretene har en jevn og konsistent tekstur, noe som er avgjørende for å skape en pålitelig overflate for maling. Hver rull med lerret blir nøye inspisert for å sikre at det oppfyller Claessens strenge kvalitetskrav. Utgangspunktet for Claessens er alltid det tradisjonelle, men der det gir mening er de også åpne for moderne innovasjoner som kan forbedre produksjonsprosessen og kvaliteten på lerretene. Dette inkluderer bruk av avansert teknologi for å sikre presis kontroll over vevingsprosessen, samt eksperimentering med nye materialer og teknikker for å møte de skiftende behovene til moderne kunstnere.

3. Priming

En av de mest kritiske fasene i produksjonen er primingen av lerretene. Claessens bruker en tradisjonell grunningsteknikk som involverer flere lag av grunning for å sikre en jevn og stabil overflate. Hver type grunning har sine egne egenskaper og egner seg til forskjellige maleteknikker, enten det er olje, akryl eller tempera.

Oljegrunning

Oljegrunning er en tradisjonell teknikk som har blitt brukt i århundrer for å forberede lerreter for oljemaling. Denne metoden involverer påføring av flere lag av en oljebasert grunning, som gir en jevn og slitesterk overflate som er ideell for oljemaleri.

Oljegrunning gir også en viss fleksibilitet, noe som bidrar til å forhindre sprekker i maleriet over tid.

Akrylgrunning

Akrylgrunning er en nyere teknikk som har blitt populær blant kunstnere som arbeider med akrylmaling. Akrylgrunning er raskere å påføre og tørker raskere enn oljegrunning, noe som gjør det til et praktisk valg for mange moderne kunstnere. Claessens bruker høykvalitets akrylgrunning som gir en jevn og stabil overflate, samtidig som det beholder den fleksibiliteten som er nødvendig for å forhindre sprekker.

Claessens 2012 13
Claessens 2012 34
Claessens 2012 30

4. Tørking og Strekk

Etter grunningen tørkes lerretene i kontrollerte miljøer for å forhindre deformasjoner. Tørkekontroll er en viktig del av produksjonsprosessen, da det sikrer at grunningen tørker jevnt og uten sprekker.

Claessens bruker spesialdesignede tørkekamre som gir presis kontroll over temperatur og fuktighet, noe som sikrer optimale tørkeforhold.

Claessens fortsetter å være en ledende aktør i kunstverdenen, med en sterk forpliktelse til kvalitet, innovasjon og bærekraft. Selskapet ser frem til å fortsette å støtte kunstnere over hele verden med høykvalitets lerreter som kan møte deres kreative behov.

Claessens 2012 17
Claessens 2012 18
Claessens 2012 48

Fremtidsutsikter

Claessens tar miljøansvar på alvor og jobber kontinuerlig for å redusere sin miljøpåvirkning. Dette inkluderer bruk av bærekraftig dyrket lin og bomull, samt miljøvennlige grunninger som er fri for skadelige kjemikalier. Selskapet har også implementert energieffektive produksjonsprosesser for å redusere sitt karbonavtrykk.

Claessens investerer betydelige ressurser i forskning og utvikling for å forbedre sine produkter og møte de skiftende behovene til moderne kunstnere. Dette inkluderer eksperimentering med nye materialer og teknikker, samt utvikling av spesialiserte lerreter for ulike kunstformer og stiler.

Konklusjon

Claessens lerreter representerer en perfekt balanse mellom tradisjon og innovasjon. Gjennom en nøye kontrollert produksjonsprosess og en forpliktelse til kvalitet og bærekraft, har Claessens etablert seg som en ledende leverandør av kunstlerreter. For kunstnere som søker det beste grunnlaget for sine malerier, er Claessens lerreter et naturlig valg. Deres produkter fortsetter å inspirere og støtte kunstnere verden over, og bidrar til å sikre at kunstens skjønnhet og kraft forblir intakt gjennom tidene.

Med en rik historie, en sterk tilstedeværelse i dagens kunstverden, og et klart fokus på fremtiden, fortsetter Claessens å være en hjørnestein i produksjonen av kvalitetslerreter. Kunstnere som velger Claessens vet at de får det beste av både tradisjon og moderne innovasjon, noe som gir dem friheten til å skape kunstverk som kan vare i generasjoner.