Rengjøring av pensler

Vask av pensler

Alle som har jobbet med maling i en eller annen form har opplevd det (vel, nesten alle). Sliten etter en lang økt bruker du ikke særlig tid til å rengjøre favorittpenslene dine, eller glemmer det helt og holdent.

Når du gjenopptar arbeidet, viser det seg at penselen – særlig favorittpenselen din, den du brukte en halv månedslønn på – er stiv, klumpete og spriker i alle retninger. Mister du den i gulvet med busta først, sier det “klonk”.

Fortvil ikke! De fleste pensler kan reddes, selv om kvaliteten aldri blir helt den samme. Hovedsaken er selvfølgelig at du sørger for å rengjøre penselen grundig med en gang, så slipper du en masse ekstra arbeid.

Pensler 1
penselholder med klype

Pensler til akrylmaling

Maler du med akryl og bruker flere pensler om hverandre, er det viktig å ha i tankene at akryl tørker fort. Det første du må vurdere er om det ikke er best å bare bruke én pensel, og vaske den hver gang du skal bruke en annen farge. Vil du likevel bruke flere, og ikke gidder å vaske dem mellom hver gang du bruker dem, bruk et penselstativ, hvor penselen henger fritt, med busta under vann.

En billigere variant er å ta en klype på penselskaftet og stikke penselen ned i et smalt syltetøyglass med litt vann i bunnen, slik at klypa holder penselen på plass, og busta ikke rekker helt ned til bunnen. For ikke å skade treskaftet på penselen unødvendig, bør vannet ikke gå høyere opp enn over busta og et stykke av ferrulen.

En annen variant er å pakke busta i en våt klut, med plastfolie rundt hvis penselen skal ligge lenge. Den aller enkleste varianten er rett og slett å legge penslene med busta ned i et glass med vann, men dette kan slite og deformere penselen over tid. Når det gjelder stive, flate pensler skal det sies at de neppe tar stor skade av det, så lenge de ikke blir stående slik i mange timer. Det er tross alt bedre enn å la dem ligge og størkne.

Pensler til oljemaling

Uansett hvor grundig du vasker penselen etter bruk, vil det alltid sitte noe farge igjen. Noen anbefaler faktisk å fukte penselen med vann før bruk, og tørke av det meste av vannet med klut eller papir. Oljen vil da ikke trenge så dypt inn i busta. Noen sverger til å dyppe busta i terpentin eller white spirit etter bruk og vask – restene av olje i busta vil da bruke lenger tid på å tørke. En grunn til å være forsiktig med bruken av løsemidler (bortsett fra, selvfølgelig, faren for hjerneskade) er dog at de kan løse opp limet som holder på busta.

Oljemaling old holland

For ikke å snakke om at løsemidler sliter på selve hårene (Du vasker vel ikke håret med white spirit?). Derfor er det heller ikke lurt å la pensler ligge i løsemiddel mens du maler. Det holder å dyppe penselen forsiktig i løsemiddelet og tørke av, eller rett og slett la den ligge med farge på – hvis det bare er snakk om minutter før den tas i bruk igjen, rekker ikke den relativt langsomme tørkeprosessen å skade den.

Vaskingen

Første skritt i å rengjøre penselen er å presse ut det meste av fargen som sitter igjen. Bruk tørkepapir eller, billigere, avispapir. Brett papiret rundt busta og press fargen ut med fingrene, uten alt for mye makt. Vær særlig nøye på å få ut fargen som sitter innerst, ved ferrulen. Gjenta flere ganger, til det bare sitter igjen tynne flekker på papiret.

Tork av penselen med avispapir
Vask av pensel skylle pensel i losemiddel

Dypp penselen i et glass med løsemiddel av et eller annet slag, og skrubb den forsiktig mot bunnen for å løse opp farge. Tørk av busta mot avispapir igjen, og gjenta prosessen med løsemiddel og tørking med papir til busta begynner å få igjen sin naturlige farge.

Mange vil ikke ha noe å gjøre med løsemidler som terpentin og white spirit. Vel, de vil kanskje ikke ha oljemaling som sin foretrukne teknikk uansett, men for dem som ikke kan unnvære oljemaling, men vil redusere bruken av giftige løsemidler, finnes alltid matolje som et helt ufarlig alternativ.

Min erfaring er at olivenolje fungerer best, og den trenger ikke å være Extra Virgin, det holder med en billig type (er det forresten noen som kan forklare hvordan noe eller noen kan være mer jomfruelig enn en jomfru?). Fullt så effektivt som terpentin eller white spirit virker ikke oljen, og noen flere omganger med dypping og tørking må du påregne, men du slipper den ubehagelige lukta, og det skader heller ikke penselen. Vil du likevel bruke løsemidler, går det greit å rengjøre med white spirit. Finere – og dyrere – typer løsemidler, som balsamterpentin, kan du spare til uttynning av farge.

KRE 70010
BEC 010
Old Holland Linseed oil 4
Lascaux penselrens

Et effektivt løsemiddel er Beckers luktfrie løsemiddel, men det er en hake ved disse luktfrie løsemidlene: du vil sannsynligvis få i deg mer skadelige stoffer når du jobber med disse, enn når du jobber med de som lukter sterkt. De sistnevnte vil du jo nærmest instinktivt holde en viss avstand til. Et annet løsemiddel som er mildere mot hjerneceller og mot penselen er linolje, for eksempel den samme oljen som du blander i fargene. Bruk den på samme måte som løsemidler i beskrivelsen ovenfor. Linolje virker omtrent like effektivt som olivenolje, og kan også enkelt vaskes vekk med såpe og vann til slutt.

Sist, men ikke minst, må også Lascaux penselrens nevnes. Det er et mildt, giftfritt middel som kan tynnes ut med vann, men virker mer effektivt ublandet. Den kan brukes til både akryl og olje, og løser opp begge typen farge også når den har tørket. La de stivnede penslene stå en dag eller to i et glass med penselrens, og vask dem med såpe. Pigmentene vil synke til bunns i rensemiddelet, og man kan da helle det som er rent over på et annet glass, og fortsette å bruke det. Penslene kan godt vaskes utelukkende med penselrens, men mer effektivt er det å avslutte med såpe og vann.

Såpe

Av såpe kan du godt bruke en vanlig mild håndsåpe eller grønnsåpe. Oppvaskmiddel som zalo påstår noen inneholder sterke stoffer som kan skade de ømfintlige hårene i busta – jeg har ofte brukt zalo, men om det eventuelt har påskyndet forfallet til penslene kan jeg ikke si med noen grad av sikkerhet.

Den beste såpen jeg vet om er imidlertid kunstnersåpen av merket Malzeit. Den bruker du som et hvilket som helst såpestykke, holder i hånden under springen, og gnir busta mot såpen til den er godt innsauset.

Gni busta ytterligere til det skummer godt mot din egen håndflate (bruk hansker hvis det er snakk om giftige farger, som kadmiumfarger). Skyll busta under springen, mens du gnir forsiktig med fingrene. Gjenta til det ikke er noen rester av farge synlig i såpeskum og skyllevann. Form busta til nærmest mulig opprinnelig form med fingrene, og oppbevar penselen stående med busta opp eller liggende et trygt sted.

Akvarell pensel

Akvarell, gouache og tusj

Pensler brukt til akvarell eller gouache er relativt enkle å rengjøre, men det lønner seg også her å legge litt ekstra tid til å vaske dem grundig etter bruk. Selv om akvarellfargen er vannløselig, kan pigment og bindemiddel hope seg opp innerst i busta, og få den til etter hvert å miste form og spenst.

Bruk kunstnersåpe som beskrevet ovenfor, skyll grundig, tørk av med papir og form til busta med fingrene. Helst med papir imellom, da fettsporene som fingertupper alltid vil sette igjen, uansett hvor rene hender du har, ikke er særlig bra for penselen.

Tusj

Pensler brukt til vannfast tusj må rengjøres grundig, og innimellom skylles godt i vann også mens du jobber. Hvis du likevel har glemt å rengjøre din eksklusive pensel, og den en gang spenstige og velformede busta spriker i alle retninger med en klump av størknet tusj i midten, fortvil ikke! Eller jo, du kan godt fortvile litt, så husker du kanskje å vaske penselen til neste gang.

Så kan du ta litt rødsprit i et glass og penselen oppi glasset, gjerne festet med klype som beskrevet over, slik at busta stikker ned i rødspriten. La stå over natten – rødpriten vil da løse opp skjellakken. Vask gjentatte ganger med vann og såpe. Penselen blir neppe like god som før, men fullt brukbar. Rødsprit løser også tørket akryl, men isopropanol er mer effektivt.

Sennelier Encre Gold
Sennelier Encre Pagode

Til slutt, en regel som ikke kan gjentas ofte nok: Ikke bruk pensler til mer enn en teknikk!

Tekst og foto: Mikael Holmberg

Utstyr til rengjøring av pensler