Verdens vakreste akvarellpapir?

Arches banner ink

Allerede i 1492 ble kvalitetspapir laget for hånd av dyktige papirmakere i Arches papirfabrikk.

I dag er fabrikken den eneste i Frankrike som produserer alle sine kunst- og trykkpapirer ved hjelp av sylinderpresse. Papiret blir den dag i dag laget i landsbyen Arches i Vosges, Frankrike. Sylinderformprosessen kombinert med bruk av et naturlig råmateriale, f.eks bomull, gir papiret en meget høy kvalitet som er helt på høyde med de fineste håndlagde papirene.

ARC papier arches aquarelle web

 

Som nevnt bruker Arches utelukkende 100% naturlig lo fra bomull for å lage papiret sitt. Dette loet er et biprodukt av bomull, det er de fine silkeaktige fibrene på frøene (de lange fibrene fra selve bomullsblomsten brukes derimot til å lage tekstil). Frøene brukes ofte til å lage olje og storfefôr. Da lo-fibrene er lengre enn f.eks trefibre, økes motstandsdyktigheten noe som gir papiret mekanisk styrke. Bomullslo er syrefritt i naturlig tilstand og inneholder kun svært små mengder lignin, i motsetning til trefibre (som består av tilnærmet ren cellulose). Dette hjelper papiret til ikke å gulne over tid i motsetning til papir fremstilt av råmaterialer med større mengder lignin. 

Arches-fabrikken bruker kun rent mineralvann i sin produksjon…

..som f.eks. Vittel-vann, et essensielt krav for ekslusivt kvalitetspapir. Slikt rent vann er det rikelig med i Vosges-området og hentes fra grunnvannet under stedet. Vannet filtreres nøye for å fjerne eventuelle urenheter, og behandles ikke med kjemikaler da det kan påvirke papirkvaliteten.

ARCHES expertise papetiere eau

ARC 3.archeskitchen1
ARC archespulper
ARC pulp archespulper

 

Hvordan fungerer en sylinderpresse?

Selve formen er en stor sylindervalse som er dekket av en slags en netting i metall. Denne nettingen har et område med en relieff som gir det kjente Arches-vannmerket. Sylinderen dyppes i karet som inneholder papirmassen (blanding av vann og fibre, også kalt pulp). Sylinderen dreier sakte i karet slik at vannet i papirmassen trenger inn i sylinderen. Fibrene som blir igjen på overflaten av sylinderen blir fordelt jevnt og regelmessig og presset ut i formatet sitt. Arket som dannes transporteres på en ullfilt som subtilt markerer overflatens tekstur:
forme ronde EN 2
archesmaskin2
archesmaskin5
Hvorfor bruker Arches papirfabrikk en sylinderpresse og ikke en Fourdrinier-maskin?
En Fourdrinier-maskin presser pulpmassen mot en flat underlagsplate med en pressrulle. En sylinderpresse har flere fordeler, hvorav den viktigste er en jevnere fordeling av fibrene enn det som kan oppnås på en maskin med flat underlagsplate. Det er den beste prosessen for å få et papir som er stabilt (som ikke kan bli deformert når det er vått), vannmerket, med en naturlig overflatetekstur og såkalte bøttekanter.
Denne prosessen er noe tregere enn moderne papirproduksjon, og i dag er sylinderpressen begrenset til høykvalitetspapir. Faktisk så er det i dag kun ARCHES® av de franske papirfabrikkene som fortsatt produserer og trykker papir på en slik måte.

ARC Nuremberg 1493

Historie og fremtid

Da Christoffer Columbus kom til Amerika i 1492,ble Arches papirfabrikk etablert i Epinal, Vosges i Frankrike.

Den berømte Nuremberg Chronicle fra 1493, illustrert av Albrecht Dürer, er laget på Arches papir. Dette er den best bevarte boken fra 1500-tallet som inneholder både tekst og billedillustrasjoner.

 

Under verdensutstillingen i Paris i 1855 vant Arches flere førsteklasses medaljer for den høye kvaliteten på produktene sine. De ble blant annet belønnet for skjønnhet, pulprenhet, ensartethet, god liming og finish.

I 1895 utviklet den daværende eieren av fabrikken, Jules Perrigot, sin egen kar-papirmaskin (brukt til rask klargjøring av håndlagde papirmasseark). Han utviklet også sylinderformmaskinen som forenklet større arbeider vesentlig.

Inspirert av den franske maleren, Jean Auguste Dominique Ingres, lanserte Arches i 1869 papiret Ingres D`Arches MBM. Dette papiret møtte kravene til denne franske maleren som var meget opptatt og interessert i ulike materialer og teknikker. Papiret er fortsatt i produksjon.

Jules Perrigot 1869
Symbolet for varighet, (∞), har siden 1980 tallet vært innlemmet i Arches´ berømte vannmerke. Dette merket finner du på alle ark, blokker og ruller som er laget på fabrikken i Vosges.
I 1990 ble 250 verk trykt på Velin Arches-papiret  sendt ut i verdensrommet om bord på det amerikanske romskipet Discovery, som en hyllest til evigheten.
Store kunstnere som Édouard Manet, Edgar Degas, Paul Cézanne, Claude Monet, Vincent Van Gogh, Henri Matisse, Pablo Picasso, Georges Braque, Marc Chagall, Joan Miro, René Magritte, Salvador Dali, Pierre Soulages, Roy Lichtenstein, Andy Warhol og mange flere har produsert noen av hovedverkene sine på Arches papir.
Arches fabrikken har blitt tildelt sertifisering for resirkulert innhold av SCS Global Services. Dette fordi fabrikken gjør nytte av spesielt bommullslo som ikke er egnet i tekstilproduksjon, men et verdifullt råmateriale i produksjonen av papir. I tillegg har Arches en «zero-waste»- holdning hvor overflødig materiale blir resirkulert og gjenbrukt i senere produksjonslinjer.

Fortsatt er ARCHES® som merke høyt verdsatt og respektert av kunstnere verden over, og det er også et av de papirmerkene vi selger mest av på KEM. Kom gjerne innom oss for en titt!
Vi bruker cookies. Dette gjør bl.a. at nettsiden husker deg og dine valg. For mer informasjon om håndtering av informasjonskapsler, klikk på Les mer knappen.