Hahnemühle: En reise gjennom kunst, tradisjon og innovasjon

hahnemuhle banner

Hahnemühle er Tysklands eldste papirprodusent og ble grunnlagt allerede i 1584. Høy kvalitet, bærekraft og fokus på miljø har definert Hahnemühles verdier og historie i over 400 år.

Hahnemühle, grunnlagt i 1584 i den sjarmerende tyske byen Dassel, bærer på seg en uovertruffen arv som spenner over mer enn fire århundrer. Denne reisen gjennom tid og håndverk begynte da hertugen av Braunschweig, den 27. februar 1584, tildelte mesterpapirmakeren Merten Spieß retten til å bygge en papirmølle.

Dette var starten på det som skulle bli en episk historie om kunstnerisk dedikasjon, tradisjon og nyskapning.

Papirmøllen, kjent som “Reylingehäusische Papiermühle,” vokste til å bli den første i sitt slag i nærheten av de majestetiske fjellene i Solling. Familien Spieß eide denne møllen i 185 år, en periode preget av dedikasjon til håndverk og kunstnerisk uttrykk. I august 1769 endret eierskapet seg da møllen ble solgt til Andrae-familien, som tok opp stafettpinnen i å opprettholde Hahnemühles stolte tradisjoner. I 1886, ble møllen igjen byttet ut, denne gangen til fordel for Carl Hahne. Dette var et vendepunkt, da Carl Hahne omdøpte møllen til “Büttenpapierfabrik Hahnemühle,” en betegnelse som ville bli synonymt med høykvalitets papirproduksjon. I 1902 ble selskapet omgjort til et aksjeselskap (GmbH) og gikk inn i en fase av kontinuerlig vekst og utvikling.

Industrialiseringen

Hahnemühle vokste fra å være en liten produsent med færre enn 15 ansatte på slutten av det 19. århundre til å bli en sentral aktør med over 120 ansatte på 1920-tallet, under ledelse av Carl Hahne. Produksjonen utvidet seg til å inkludere kunstnerpapir og høyrenhetsfilterpapir. I løpet av industrialiseringen på 1920-tallet skjedde en bemerkelsesverdig transformasjon i produksjonsmetodene. Den første papirmaskinen, en støpt papirmaskin, ble installert tidlig på 1920-tallet, etterfulgt av en Fourdrinier-maskin. Selv om produksjonen ble gradvis mekanisert, forble en del av papirene håndlaget helt frem til 1960-tallet, og dette håndverket ble en sentral del av Hahnemühles identitet.

En særegen bragd ble oppnådd på 1960-tallet da Hahnemühle utviklet det første veganske, syrefrie og arkiverbare maskinlagde papiret uten animalske lim eller substrater. Dette banet vei for en ny æra innen kunstnerpapirproduksjon og understreket selskapets engasjement for både kunstnere og miljøet.

Mot slutten av 1990-tallet skjedde en annen revolusjon da Hahnemühle utviklet de første Fine Art Inkjet-papirene basert på tradisjonelle kunstnerpapirer. Denne overgangen til digitale medier markerte en ny milepæl i selskapets historie, og den høyt anerkjente Digital FineArt Collection ble til. Denne samlingen er nå verdensledende innen papirsortimentet og er et resultat av Hahnemühles kontinuerlige forpliktelse til å møte kunstneres evig skiftende behov.

Digital FineArt

Som en verdensleder fortsetter selskapet å raffinere sine genuint kunstneriske papirer for eksklusive utskrifter av fotografier, digital kunst og kunstreproduksjoner. Selskapet har også utvidet sitt fokus til å inkludere utvikling og produksjon av løsninger innen livsvitenskap, som ytterligere understreker deres mangfold og evne til å tilpasse seg nye utfordringer.

Alle papirene og løsningene innen livsvitenskap fra Hahnemühle har førsteklasses kvalitetsegenskaper og enestående motstandsdyktighet mot aldring. Deres produkter har blitt hyllet som ‘Brand of the Century’ og er tilgjengelige i mer enn 130 land over hele verden, noe som vitner om deres globale innflytelse og anerkjennelse.

Miljø og Bærekraft

I dagens mangfoldige portefølje finner vi tradisjonelle og digitale FineArt-papirer for billedkunst, trykking og livsvitenskapelige anvendelser. Alle papirkvalitetene er laget i samsvar med gamle oppskrifter, basert på høykvalitets bomullsfibre, cellulose eller raskt voksende plantefibre, sammen med rent kildevann. Dette sikrer ikke bare enestående kvalitet, men understreker også Hahnemühles forpliktelse til bærekraft og miljøbevisst produksjon.

Hovedkvarteret til Hahnemühle ligger i Dassel, Sør-Lower Saxony, med datterselskaper spredt over hele verden, inkludert i Storbritannia, Frankrike, USA, Kina og Singapore. Dette internasjonale nærværet gjenspeiler selskapets evne til å betjene et globalt kunstnerisk samfunn og marked.

1584

27. februar 1584 tildelte hertugen av Braunschweig papirmakeren Merten Spieß retten til å bygge en papirmølle.

Hahnemuhle Production 2

1886

Carl Hahne kjøper papirmøllen og tar over selskapet som omdøpes til Hahnemühle.

Hahnemuhle Production 2

1913

Modernisering av produksjonen, med både hånd- og maskinproduksjon samtidig.

Hahnemuhle production Pulp for mould made paper maschine

1965

Hahnemühle utvikler det første papiret uten animalske lim eller substrater. Siden 1965 er alle produkter av Hahnemühle vegansk fremstilt.

Hahnemuhle Sustainability s6

1997

Digital FineArt papir blir utviklet og fremstilt, BUGRA og German Etching var de første variantene.

HAH 1064164 amb

2010

NASA-astronauten Leland Melvin tar med seg Hahnemühle Photo Rag ut i verdensrommet.

MICRO MUNDI by Elaine Duigenan ©Leland Melvin NASA Digital FineASrt in Space

2022

EcoVadis er en internasjonalt ledende bærekraftsrangering av selskaper som sertifiseres i en bransjesammenligning. Ytelse vurderes omfattende i fire kategorier: Miljø, Arbeid og menneskerettigheter, Etikk og Bærekraftig anskaffelse.

EcoVadis Rating Certificate 2022 eng scaled 1 scaled

Visjon og verdi

I dag, som i går, forblir Hahnemühle tro mot sitt opprinnelige formål: å støtte kunstnerisk uttrykk ved å levere papir av ypperste kvalitet. Deres dedikasjon til håndverk, bærekraftighet og innovasjon gjør dem ikke bare til et selskap, men til en kunstnerisk integritet i kunstens verden. Gjennom fire århundrer har Hahnemühle klart å forme ikke bare papir, men også kunsthistorien, og deres reise fortsetter å være et inspirerende kapittel i den evige fortellingen om kreativitet, innovasjon og kunst.

Hahnemühle har klart å balansere det tidløse med det moderne, og deres historie fortsetter å være et inspirerende kapittel i kunstens bok. Gjennom årene har de ikke bare levert papir av høyeste kvalitet, men har også vært en støttespiller for kunstnere over hele verden, og deres produkter pryder nå gallerier, museer og samlinger.

173,00 kr596,00 kr ink. MVA
3 820,00 kr9 450,00 kr ink. MVA