Mixed Media – utfordrer tradisjonelle teknikker med uendelige muligheter

Mixed meda banner 1

Mixed media, en kunstnerisk tilnærming som omfavner mangfoldet av materialer og medier, har lenge vært en kilde til inspirasjon og utforskning for kunstnere verden over. Fra de tidlige eksperimentene til kunstnere som Pablo Picasso og Georges Braque på begynnelsen av det 20. århundre, til dagens moderne utøvere, fortsetter mixed media å utvide grensene for kunstnerisk selvuttrykk og innovasjon.

I sin essens handler mixed media om å bryte ned grensene mellom ulike kunstformer og materialer, og å utforske det unike potensialet som oppstår når de kombineres.

Ved å integrere alt fra maling og collage til teksturer, stoff, metall og resirkulerte gjenstander, åpner mixed media dørene til en verden av uendelige kreative muligheter.

En av de mest tiltalende egenskapene ved mixed media er den graden av frihet den tilbyr kunstneren. Det er ingen regler eller begrensninger – bare en åpen invitasjon til å utforske, eksperimentere og skape på tvers av ulike medier. Denne friheten gir rom for et dybde og en kompleksitet i kunstverket som kan være både utfordrende og givende.

Hvor kom Mixed Media teknikken fra?

Kubismen, med sin oppløsning av tradisjonelle former og utforsking av flerdimensjonale perspektiver, banet vei for bruk av ulike materialer i kunsten. Picasso og Braque var blant de ledende figurene i denne bevegelsen, og de eksperimenterte aktivt med å integrere ulike materialer som stoff, papir, avisutklipp og til og med teksturer fra virkeligheten, som imiterte tre og metall, i deres malerier. Dette resulterte i en helt ny tilnærming til komposisjon og visuell representasjon.

Denne perioden var en tid med radikal innovasjon, hvor kunstnerne søkte å utfordre konvensjonelle ideer om hva kunst kunne være. Ved å bryte ned og omforme materialer inn i sine verk, utfordret de tradisjonelle forståelser av estetikk og skapte en ny visuell språklig. Denne eksperimentelle ånden og viljen til å utforske nye uttrykksformer er fortsatt en sentral del av mixed media-praksisen i dag.

Etter kubismen fortsatte mixed media å utvikle seg gjennom det 20. århundre, med kunstnere som Salvador Dalí, Kurt Schwitters og Robert Rauschenberg som fortsatte å utforske og utvide teknikken. Deres arbeid demonstrerte mangfoldet og potensialet i mixed media, og inspirerte senere generasjoner av kunstnere til å fortsette å utforske de grenseløse mulighetene som denne tilnærmingen tilbyr.

De badende i 1912
Av Roger de la Fresnaye.
Fiolin og gitar (1913)
Av Juan Gris

En av de mest tiltalende egenskapene ved mixed media er den graden av frihet den tilbyr kunstneren. Det er ingen regler eller begrensninger – bare en åpen invitasjon til å utforske, eksperimentere og skape på tvers av ulike medier. Denne friheten gir rom for et dybde og en kompleksitet i kunstverket som kan være både utfordrende og givende.

Ved å kombinere akrylmaling, oljemaling, vannmaling, kritt, blekk, stoff, papir, tekstureringspasta, collageelementer, stensiler og en rekke andre medier, inviterer mixed media kunstnere til å uttrykke seg fritt og skape verk som utfordrer tradisjonelle forventninger.

Her er noen tips til utstyr og produkter som kan være nyttige for å utforske mixed media-teknikken:

For de som ønsker å utforske mixed media-teknikken, er et mangfold av produkter tilgjengelige for å støtte deres kreative reise. Fra egnet papir og lerret til ulike malingsmedium, tørre medier, blekk og tusjer, redskaper, medier, lim og fernisser – utvalget er bredt og variert, og det er bare fantasien som setter grenser.

Det er likevel viktig å ha kjennskap til de forskjellige materialenes egenskaper for å oppnå ønskede resultater. Dette gjelder spesielt hvis man velger å bruke oljemaling i arbeidet sitt. Oljen tørker langsomt, og det kan være utfordrende å kombinere den med andre medier som tørker raskt. “Olje over akryl” er et nyttig prinsipp her. Uansett hvilke materialer og medier man velger, er det alltid lurt å eksperimentere litt før man går i gang med det endelige kunstverket.

Maling, blekk og tusj

Akrylmaling, gouache, akvarell, vinylmaling og spraymaling er blant de mest populære mediene innen mixed media-kunst, da de er vannbaserte og tørker raskt. Den raske tørketiden gjør dem ideelle for lag-på-lag-teknikker og for å jobbe i et dynamisk tempo. Akrylmaling er spesielt allsidig og kan brukes på en rekke overflater, inkludert papir, lerret, tre og metall. Gouache gir levende farger og kan brukes både transparent og opak, og er ideell for å legge til fine detaljer. Akvarellmaling er kjent for sine gjennomsiktige lag og delikate effekter, og den kan også brukes sammen med andre medier for å skape interessante effekter og teksturer.

Gesso, medium og lim

Gesso er en primer som brukes til å forberede overflater for maling. Strukturpasta kan brukes for å legge til tekstur eller skape et underlag for andre medier i mixed media-prosjekter. Gel medium brukes til å blande maling, legge til tekstur eller lime materialer på overflaten. Lim er viktig for å feste collage-elementer og andre materialer til kunstverket.

414,00 kr2 950,00 kr ink. MVA
110,00 kr122,00 kr ink. MVA
565,00 kr3 160,00 kr ink. MVA
35,00 kr745,00 kr ink. MVA
498,00 kr3 390,00 kr ink. MVA
44,00 kr163,00 kr ink. MVA
246,00 kr3 895,00 kr ink. MVA
216,00 kr ink. MVA
106,00 kr320,00 kr ink. MVA
136,00 kr1 217,00 kr ink. MVA
29,00 kr126,00 kr ink. MVA

Pensler og redskap

Forskjellige redskaper er avgjørende for å utforske ulike teknikker og effekter i mixed media-kunstverk. Pensler i ulike størrelser og former tillater nøyaktig påføring av maling og medier, og bidrar til varierte teksturer og detaljer. Spatler og malekniver legger til tekstur eller skraper maling av overflaten. Silikonredskaper og blendere lar kunstneren manipulere maling og medier, skape jevne overganger og tekstureffekter. Blandepaletter, skåler, sprayflasker og pipetter hjelper med blanding og påføring av medier. Color Shaper-verktøy gir ekstra kontroll og teksturmuligheter. Disse redskapene gir kunstneren mulighet til å eksperimentere med ulike teknikker og effekter i sitt mixed media-arbeid.

Tørre fargemedier

Tørre medier spiller en viktig rolle i mixed media-kunst, og de gir kunstneren muligheten til å legge til tekstur, dybde og detaljer i sine verk. En rekke tørre medier kan brukes, og hver har sine unike egenskaper og bruksområder. Tørrpastell, oljepastell, og pastellblyanter er populære valg for å legge til levende farger og myke overganger. Ved å eksperimentere med disse ulike tørre mediene kan kunstneren skape interessante effekter og utforske en rekke uttrykksfulle muligheter i sine mixed media-kunstverk.

Underlag

Mixed media-papir er spesialdesignet for å tåle et bredt spekter av medier, inkludert maling, blekk, tusj og tørre medier. Denne typen papir gir en ideell overflate for å eksperimentere med forskjellige teknikker og effekter. På den annen side gir lerret (universalpreparert) en mer tradisjonell overflate og er ideell for de som foretrekker å arbeide på en solid, strukket overflate. For de som foretrekker å arbeide på MDF-plater, er det viktig å lime platene grundig med PVA-lim på begge sider og deretter grunne dem med gesso for å forberede overflaten for maling og andre medier.

Disse er bare noen få eksempler på utstyr og produkter som kan være nyttige for å utforske mixed media-teknikken. Husk at det er mange andre muligheter der ute, så ikke vær redd for å eksperimentere og finne ut hva som fungerer best for deg!

Ideen bak mixed media er å skape et unikt og dynamisk kunstverk ved å kombinere ulike elementer og medier.

Det fantastiske med mixed media-kunst i moderne tid er at det gir kunstneren en stor grad av frihet. Det kan ta mange former og gi kunstverket en helt ny dimensjon.

Kunstneren kan utforske teknikker – enten det er på en tradisjonell eller ikke-tradisjonell måte.

Prosessen med å skape et mixed media-kunstverk kan variere betydelig fra kunstner til kunstner. Noen kunstnere foretrekker å starte med en base av maling eller collage og deretter bygge opp lagvis med andre materialer og medier. Andre foretrekker kanskje å jobbe mer spontant og la materialene guide dem gjennom prosessen.

Uansett tilnærmingen krever mixed media ofte en viss grad av eksperimentering og tålmodighet. Det er en prosess med å leke med ulike materialer og medier for å oppnå det ønskede resultatet. Og selv om det kan være utfordrende, kan det også være utrolig givende å se det endelige kunstverket ta form gjennom lagene av teksturer og farger.

I dag kan mixed media finnes i alt fra malerier, tegninger og skulpturer. Teknikken fortsetter å inspirere kunstnere over hele verden til å utforske nye former for selvuttrykk og skape kunst som er både unik og tankevekkende.