Penselen – malerens viktigste verktøy

Blogg banner Penselen malerens viktigste verktoy

I verden av billedkunst er penselen ansett som malerens viktigste verktøy. Den tillater kunstnere å kontrollere fargene, og skape ulike teksturer og effekter.

Gjennom århundrer har kunstnere brukt penselen til å uttrykke sin kreativitet og formidle sine visjoner. Uavhengig av teknikken som benyttes, enten det er akrylmaling, oljemaling, akvarell, gouache eller andre medier, spiller penselen en avgjørende rolle i prosessen med å skape et kunstverk.

Denne artikkelen vil utforske hvorfor penselen er så viktig for kunstnere og diskutere dens betydning i ulike teknikker.

Penselen er et verktøy som gir kunstnere muligheten til å påføre malingen presist på overflaten. Busten, som kan være laget av dyrehår eller syntetiske materialer, er festet til skaftet med en ferrule, som kan være laget av tre, plast eller metall. Busten kan variere i lengde, tykkelse og stivhet, og har forskjellige egenskaper egnet til ulike teknikker og fargemedier.

Kunstneren velger den penselen som passer best til ønsket teknikk og effekt etter egne personlige erfaringer og preferanser.

Allikevel er det visse kvaliteter og egenskaper vi forventer av en akvarellpensel eller en oljepensel. Derfor kan vi dele pensler inn i tre hovedkategorier etter ulike malemedier (penslene vil også være egnet til andre medier som er tilsvarende sin hovedkategori).

136,00 kr1 217,00 kr ink. MVA
126,00 kr988,00 kr ink. MVA
122,00 kr942,00 kr ink. MVA
29,00 kr126,00 kr ink. MVA
53,00 kr299,00 kr ink. MVA
237,00 kr321,00 kr ink. MVA

Akrylmaling

Innenfor akrylmaling er penselen et allsidig verktøy som tillater kunstneren å skape både tynne, gjennomsiktige lag og tykke, teksturerte strøk. Penselens stivhet og form kan påvirke resultatet. En myk pensel med lange hår kan brukes til å skape glatte overganger og myke overflater, mens en stiv pensel med korte hår kan brukes til å påføre tykkere maling og lage markerte strukturer. Penselen gjør det også mulig å blande farger direkte på lerretet, noe som gir kunstneren større kontroll og fleksibilitet i arbeidet.

Oljemaling

Innenfor oljemaling er penselen essensiell for å påføre og blande farger på lerretet. Oljemaling har en langsom tørketid, og penselen gjør det mulig for kunstneren å arbeide med fargene over lengre tid. Oljepensler er vanligvis laget av dyrehår, for eksempel svinebust eller mårhår, som er holdbare og holder godt på malingen. Penselen kan brukes til å skape ulike teksturer, fra tynne og glatte strøk til tykke impasto-effekter.

Akvarellmaling

I akvarellmaling spiller penselen en avgjørende rolle i å kontrollere vannets flyt og påføre malingen på papiret. Akvarellpensler har vanligvis myke og fleksible hår, ofte laget av dyrehår eller syntetiske materialer som etterligner dyrehår. Kunstneren kan bruke penselen til å skape forskjellige effekter, for eksempel å lage jevne vasker, myke overganger eller detaljerte linjer. Penselen kan også brukes til å løfte ut maling fra papiret for å skape lysere områder eller fremheve detaljer.

da Vinci Künstlerpinselfabrik

Når man snakker om pensler i billedkunstverdenen, er det umulig å unngå å nevne da Vinci Künstlerpinselfabrik. Med en historie som strekker seg over flere generasjoner, har da Vinci etablert seg som en av de mest anerkjente penselprodusentene i bransjen. Selskapet har en lidenskap for kunstnerisk håndverk og dedikerer seg til å produsere pensler av høyeste kvalitet.

Da Vinci Künstlerpinselfabrik ble grunnlagt i Tyskland i 1890 av Josef Friedrich da Vinci. Siden den gang har selskapet blitt drevet av familien og har opprettholdt sin ekspertise og kvalitetsstandarder gjennom generasjonene. Den tradisjonelle tilnærmingen til håndverket kombineres med ny teknologi og innovasjon for å skape pensler som oppfyller behovene til dagens kunstnere.

Penselmaker

3-årig læringutdannelse

Gjennom praktisk opplæring, veiledning og erfaring vil lærlingene gradvis utvikle seg til å bli kompetente penselmakere. Ved slutten av utdannelsen vil de ha den nødvendige kunnskapen og ferdighetene til å produsere pensler av høy kvalitet som oppfyller da Vincis standarder.

En av grunnene til at da Vinci-pensler er så anerkjente, er deres bruk av førsteklasses materialer. Dyrehår som brukes i penslene kommer fra nøye utvalgte kilder, er ikke fra avlsdyr og gjennomgår strenge kvalitetskontroller. Dette sikrer at penslene har den optimale balansen mellom stivhet, fleksibilitet og absorberingsevne, som er avgjørende for å oppnå ønskede resultater.

Innovasjon

da Vinci er kjent for å være en pioner innenfor penselproduksjon og har kontinuerlig utforsket nye teknologier og materialer for å forbedre penselkvaliteten.

da Vinci tilbyr et bredt utvalg av pensler som passer til ulike teknikker og stiler. Deres sortiment inkluderer pensler laget av naturhår, som ekornhår, kolinsky-mårhår og grisehår, samt syntetiske pensler for de som foretrekker et vegansk alternativ. Hver kunstpensel er håndlaget av erfarne penselmakere som legger vekt på detaljer og sørger for at hver pensel er av høyeste kvalitet.

Penselen er uten tvil malerens viktigste verktøy innenfor billedkunst. Den tillater kunstnere å kontrollere fargene og skape ulike teksturer og effekter. Uavhengig av teknikken som benyttes, spiller penselen en avgjørende rolle i hele prosessen med å skape et kunstverk. Valg av penseltype, hårmateriale, lengde, tykkelse og stivhet påvirker kunstverkets uttrykk og gir kunstneren muligheten til å utforske ulike teknikker og stiler.

Penselen er med andre ord selve forlengelsen av kunstnerens hånd og bidrar til å bringe deres visjoner til live på lerretet.