Lag din egen oljemaling

oljemaling oppskrift banner

Men hva er egentlig oljemaling?

Oljemaling lages ved at fargestoffer (pigment) rives og blandes med en herdende olje, for eksempel valnøttolje, linfrøolje (populært kalt linolje eller dagens alkydbaserte oljer). Terpentin eller White Spirit er de vanligste tilsetningene for å gjøre malingen flytende og påskynde tørkeprosessen. Tradisjonell oljemaling har svært lang tørketid, avhengig av hva du tilsetter i malingen og tykkelsen på lagene dine.

En av grunnene til at oljemaling har vært så populær i hundrevis av år er at den er så anvendelig og kan brukes på så mange ulike måter. Oljemaling tørker som kjent sakte og gir derfor kunstneren flere muligheter til å fortsette å «forme» maleriet selv etter at det er malt. Når fargene er tørre kan de overmales på flere måter uten at den opprinnelige fargen påvirkes eller løses opp.

oldholland 521 of 539 3217 1000x667 1
home 2010 07 09kurs

Et annet fortrinn fremfor andre malemedier er fargenes rikdom og dybde. Dette skyldes at pigmentene er fordelt jevnt i tørkende/herdende oljer. Kritt, som vanligvis er meget dekkende, blir nærmest transparent når det blandes i linolje. Pigmentene har ulik lysbrytningsindeks, noe som avgjør hvorvidt de virker opake(dekkende) eller transparente i olje. Sammenlignet med andre malemedier er det olje som best viser disse egenskapene hos pigmentene. På hvit grundering vil f.eks en transparent oljefarge ha en fargemetning og en dybde som er vanskelig å oppnå med et annet malemedium.

Så til oppskriften

Oil Paint Kremer Pigmente Online Shop

1: Du trenger en tykk glassplate og en løper (fargeriver) av glass med en ru overflate. Videre trenger du en stor palettkniv, kaldpresset linolje og pigment i pulverform. Unngå giftige pigmenter som blyhvitt og kobolt, og bruk helst en maske når du river farge.

Oil Paint Kremer Pigmente Online Shop 2

2: Samle pigment i en liten haug i midten av glassplaten. Lag en grop i pulveret og hell i linolje. Ta litt og litt olje.

Oil Paint Kremer Pigmente Online Shop 3

3: Bland pigmentet og oljen til en fast pasta ved hjelp av palettkniven. NB: Noen pigmenter er enklere å blande enn andre. Her må du føle deg litt frem.

Oil Paint Kremer Pigmente Online Shop 4

4: Bruk glassløperen og riv massen med jevne, sirklende bevegelser. Bruk palettkniven til å samle massen mot midten av platen kontinuerlig.

Oil Paint Kremer Pigmente Online Shop 5

5: Når blandingen din har fått en kremaktig konsistens, og du ser at pulveret er jevnet helt i oljen, kan du skrape den opp og oppbevare den i en lufttett beholder.

Voilà! Du har laget din egen oljemaling!

KEM har alt du trenger for å lage din egen oljemaling.